Nieuws     
         
 
Menu
 Home
 Afbeeldingen
 Artikelen
 Binnenland/Buitenland
 Bollywood
 Chat
 Directory
 Downloads
 E-Shop
 Eten en Drinken
 Felicitatie
 Forum
 Hindi/Sur. Forums
 Horoscoop
 Interactief
 Kennismaking
 Label
 Magazines
 Muziek
 Nieuws
 Nieuws uit India
 Nieuws uit Suriname
 Organisatie
 Party Agenda
 Polls
 Prijsvraag
 Radio
 Reizen
 Ringtones
 Sanyukta
 SMS
 Snapshots
 Top 10
 Vraag en Aanbod
 Wallpapers
 Websites

 Inloggen
 Aanmelden

Interactive

Gastenboek
Gedichten Box
Chat
Moppenbox


Business

Adverteren op Hindiwood
ICT Services
Portfolio


Koersen


Live! Radio

Radio Amor FM (NL)
Radio Sangam (NL)
Ujala Radio (NL)
Radio SBS FM (NL)
Radio SRS (NL)
Amigo (NL)
Radio Trishul (SR)
BBC Asian Network (UK)
Asian Gold Radio (UK)
SunRise Radio (UK)


Informatie

Hindiwood nieuwsbrief
Vertel een vriend
Bookmark this page
Als startpagina
Disclaimer & Privacy
Contact


Advertentie


Bezoekers
Huidige bezoekers : 2
Leden : 0
Leer verder...

Accounts
Leden : 3738
Laatste account : DanielFus
Leden lijst

Zoeken

Top - Websites
BBapartments (NL)
Raksha Bandhan (NL)
Shreeti's Indian Jewelleries (NL)
Rijschoolexcelsior (NL)
Risas (NL)
indiase producten (NL)
Sansaar (NL)
Las en Reparatiebedrijf Keshcompany (NL)
PaGaL.nl (NL)
WD-Design (NL)

Versie's

 
DIVALI, ook wel lichtjesfeest genoemd.
Bericht geplaatst op 25 10 2008 at 05:24:00 door wicky. NL - Hindiwood

Wat is divali?

Op dinsdag 28 oktober 2008 vieren Hindoes over de gehele wereld het Divalie- of lichtjesfeest, één van de populairste Hindoefeesten. Hoewel het feest een aantal dagen duurt, valt de Divalie-avond op de dag van de nieuwe maan (amawasja). Dan is het volgens de maankalender de maand Kartik. Die nacht is de donkerste nacht van het jaar.

Weken van tevoren wordt het huis schoongemaakt, Laxmie-mata komt alleen op plaatsen waar het rein is. Op de dag zelf worden er allemaal lekkernijen klaar gemaakt en natuurlijk ook Persad. Aan Laxmie-mata wordt meestal Meetha-bhat (zoete rijst) geofferd. Om 18.00 uur s’ avonds worden er oneven ( 9/11) aantal Dia’s aangestoken waarna men gaat bidden.

Als het ware nodig je Laxmie-mata uit in je huis om je met alles bij te staan. Na het bidden zet je in elke kamer een dia, die de hele nacht moet branden. Dit doe je door middel van tijdig Ghee (geklaarde boter) in de dia’s toe te voegen. Daarna wordt er uitgebreid genoten van al het spijs wat er is klaargemaakt. Divali is de dag dat je Laxmie-mata bedankt voor alles wat je van haar hebt gekregen. Een huis, het eten, je gezondheid etc. etc.

Het Hindi-woord 'Divalie' is afgeleid van het Sanskrit-woord 'Diepaweli', dat 'een rij lichtjes' betekent. Naast Divalie en Diepaweli worden nog de volgende woorden gebruikt: Diep-pankti (rij van lichtjes), Diep-mala (krans van lichtjes) en Diep-oetsaw (lichtfeest). De lichtjes worden bij het vallen van de avond aangestoken in diya's. Deze zijn kleine ronde potjes van gebakken klei, waarin watten zitten, gedrenkt in ghi (geklaarde boter).
De diya's worden in een rij geplaatst. Ook wordt elk donker plekje in huis en omgeving verlicht met diya's. Ter gelegenheid van het Divalie-feest worden in India, Suriname etc. ook wel huizen, bomen, e.d. versierd met elektrische verlichting.

De oorsprong van het Divaliefeest vinden wij in het verre verleden van India. Van dit land uit zijn Hindoes naar alle delen van de wereld getrokken. In het Divaliefeest komen historische, religieuze en mythologische aspecten tot uiting.

1. Divalie is een oogstfeest
Na de storm en de regen van de herfstmaanden zijn de sneeuw en de vrieskou van de winter in aantocht. De nieuwe oogst wordt binnengehaald; alle rommel wordt opgeruimd; erf en huis worden schoongemaakt; door vuur en wierook wordt de lucht in huis geurig en warm gemaakt. Landbouwers zijn blij en gelukkig. Zij maken zich klaar voor de komende rustperiode en huiselijkheid. Ook koop- en handelslui vieren op deze dag feest. Zij sluiten het boekjaar af, vereffenen de schulden, reinigen hun winkels en zullen een nieuw boekjaar openen.

2. Divalie is het feest van de vernietiging van de demon Narkasoer
Heel lang geleden regeerde er een koning die Narkasoer of de helleduivel werd genoemd, berucht om zijn wreedheid voor zijn onderdanen. Dezen kwamen op gegeven moment in opstand. Shri Krishna kwam hen te hulp en doodde Narkasoer. Het volk voelde zich weer vrij en vierde feest.

3. Divalie is het feest van de Maha-Lakshmi poedja
Hoewel de Hindoes een monotheïstische godsdienst belijden, kennen zij de Godheid verscheidene namen toe al naar gelang men de nadruk legt op een bepaald aspect van God. Zo wordt God tegelijkertijd gezien als Vader en Moeder. Het aspect van de ene god Vishnu dat te maken heeft met geluk, voorspoed, schoonheid en rijkdom, wordt Moeder Lakshmi genoemd. Het licht dat de duisternis verjaagt, is het symbool voor haar. De huisvrouw als het 'licht van het huis' zegt op de Divaliedag: "Licht, reinheid, schoonheid, rijkdom en voorspoed moeten zich in mijn huis vestigen; luiheid, vuil, duisternis, armoede en het kwaad moeten verdwijnen. Hulde zij aan U, o Moeder Lakshmi".

4. Divalie is de dag van Dhanwateri
Doktoren herdenken op deze dag de geboorte van Dhanwateri, in de oudheid een groot professor (atjaarje) in medicijnen.

5. Divalie is het feest van de terugkeer van koning Ram naar zijn volk
Ram was de kroonprins uit de dynastie der zonnekoningen. Door jaloezie van zijn ‘tweede moeder' werd hij voor 14 jaar verbannen uit zijn land Ayodhya. Tijdens deze verbanning heeft hij oorlog gevoerd tegen koning Rawan van Sri Lanka. Deze Rawan, het kwaad in eigen persoon, had door een last de gemalin van Ram, Mata Sita, ontvoerd. Uiteindelijk werd koning Rawan gedood door Ram. Toen de geliefde Ram terugkwam in Ayodhya, waar de onderdanen al die 14 jaar rouwden, werden uit grote blijdschap overal lichten aangestoken.

6. Divalie is de dag van de herders
Op deze dag wordt Krishna in de hoedanigheid van Gopal (een bekwame koe-herder) vereerd. Ook het vee krijgt een schoonheidsbeurt en wordt met bloemen, kransen en belletjes omhangen.

7. Divalie is de dag van de sterfte van swami Dayanand
Swami Dayanand stierf in India op 30 oktober 1883 (dag van Divalie) om zes uur in de middag. Hij staat bekend als een groot voorvechter voor de rechten van armen en onderdrukten. Tevens was hij een hervormer van formaat op velerlei terrein.

8. Divalie is een feest van bezinning
Alle Hindoes zijn op deze dag speciaal gericht op al het goede in de schepping. Het onderlinge onderscheid wordt vergeten. De gedachten moeten rein zijn en de handelingen geweldloos. Vandaar dat er ook streng vegetarisch wordt gegeten. Alcoholische dranken worden vermeden. Er worden veel zoetigheden en andere lekkernijen gebruikt. Men moet de nieuwe periode met goede voornemens ingaan.
Hindoes worden niet zonder meer vuuraanbidders genoemd. Vuur geeft licht en warmte. Deze zijn de bestaanvoorwaarden voor het leven. En het licht is het symbool voor al het goede, het ware, het wijze en het altruïstische op aarde.
Het streven van ieder mens moet erop gericht zijn al deze waardevolle, positieve aspecten te bevorderen. Dat brengt geluk.
Tegenover het licht staat de duisternis. Dit is het symbool van het kwaad dat zich kan uiten in onwetendheid, leugenachtigheid, haat, nijd, jaloezie en egoïsme.
Wanneer deze negatieve aspecten de overhand krijgen, ontstaan ongeluk en leed onder de mensen.
Bij het Diwaliefeest gaat het dus om de volgende centrale gedachten:
• de waarheid moet zegevieren boven de onwaarheid;
• de wijsheid moet de onwetendheid overwinnen;
• het goede moet in de strijd tegen het kwade overwinnen.
Symbolisch wordt dit tentoongespreid met het aansteken van de diya's, waardoor het licht de duisternis verjaagt.

Vele Divaliefeesten zijn gekomen en gegaan. Maar nog steeds zijn de harten van een grote meerderheid even donker als de nacht van de nieuwe maan. Het huis is verlicht met lampen, maar het hart is vol van de duisternis der onwetendheid.

O mensen! Ontwaak uit de duisternis van de onwetendheid. Realiseer u het eeuwig licht van de Ziel, Die in alle omstandigheden constant is. Moge u volledige innerlijke verlichting bereiken! Moge het voortreffelijkste Licht der lichten uw begrip verlichten! Moge u de onuitputtelijke spirituele rijkdom van het Zelf verwerven! Moge u voorspoedig zijn op zowel het materiële als het spirituele vlak!

SUBH DIVALI

Commentaar : 0 | Lees : 7118 | Terug

 
Advertentie

Het Weer

Suriname
Click for Paramaribo, Suriname Forecast
Nederland
Click for Amsterdam, Netherlands Forecast
India
Click for Bombay, India Forecast


MUZIEK

Top 10 Bollywood
Top 10 Local


FILM

Top 10 Bollywood


Party

Party Agenda
GRATIS party aanmelden
Bands
DJ's


E-cards

Bedankt
Beterschap
Uitmaken
Fun
Kerst
Love
Missen
Pas getrouwd
Sex
Sorry
Succes
Vakantie
Verjaardag
Vriendschap


Horoscoop

Ram
Stier
Kreeft
Leeuw
Weegschaal
Schorpioen
Steenbok
Vissen
Tweelingen
Boogschutter
Maagd
Waterman


 
 © Hindiwood  webmaster@hindiwood.com
Gemaakt d.m.v ASP en XML technologie v1.1